01. Mi az a segway?

A Segway alapvetően egy tech-roller jellegű személyhordozó eszköz, mely a dinamikus stabilizáció elvén működik. Dean Kamen találta fel a 2000-es éve elején, ezzel forradalmasítva a személyi közlekedés metódusát.

Öt kis giroszkóp és 2 számítógép figyeli a jármű irányváltozásait, s ez a rendszer vezérli a talapzat helyzetét és mozgását is. Nagyobb sebesség eléréséhez előre, lassításhoz hátra kell dőlni. A kormányzás a kettéágazó fogantyúval oldható meg. Akkumulátorral tölthető. A jármű zaj- és károsanyag kibocsátása alapján 100%-ban környezetbarát, nagymértékben vízálló és szerkezete elég masszív a terepen történő utazáshoz, szállításhoz is.

02. Mi az az e-bike?

Az E-bike egy olyan elektromotor-rásegítéssel ellátott bicikli. A motor önmagától nem hajtja a biciklit, csak akkor kezd működni, ha a pedálok forognak. A felszerelt motor kikapcsolható, így a bicikli rásegítés nélkül, a hagyományos módon működik.

Az E-bike tehát alkalmas közlekedési és túra eszköz mind a hagyományos funkciókat elvárók számára, mind azoknak, akik nem rendelkeznek ahhoz megfelelő kondícióval, hogy egy hosszabb útra induljanak, vagy emelkedőre tekerjenek fel kerékpárral.

03. Hány éves kortól használható?

12 éves kortól használható, azonban elsődlegesen a súly és a magasság számít, mivel a gépek a test dinamikáját követik.

04. Vannak-e megoldások kisebb gyermekek számára is?

Azokra a gyermekekre is gondoltunk, akik nem töltötték be a 6. életévüket, illetve nem érik el a 40 kg-ot. Lehetőség van arra, hogy a túravezető által használt segway mögé utánfutót rakjunk, amiben kisebb gyermekek utazhatnak, így nekik sem kell kihagyni a túrát. A kocsi 25-30kg-ig vehető igénybe, valamint rendelkezik esővédővel és szúnyoghálóval. A kocsihoz tartozó biztonsági öv megakadályozza, hogy a gyermek kiessen az ülésből. Sajnos arra nincs lehetőség, hogy az utánfutót a szülő által használt segway mögé rakjuk, ugyanis a túravezetőnek van annyi tapasztalata és rutinja, hogy az esetlegesen felmerülő balesethelyzetek idejében felismerje és elkerülje.

05. Kell-e védőfelszerelés?

Bukósisak minden résztvevőnek kötelező, melyeket több méretben biztosítunk.

06. Könnyen elsajátítható?

A segway és e-bike használata semmilyen előképzettséget nem igényel. Minden túránk oktatással kezdődik, mely során megtanulod az eszközök használatát, és magabiztosan vághatsz neki Budapest felfedezésének. Kizárólag akkor indulunk neki a túrának, ha már mindenki biztonságosnak érzi az eszköz használatát.

07. Van súlykorlátozás?

12 éves kortól 40 Kg- 130 Kg testsúlyú emberek használhatják, a biztonságos közlekedés érdekében.

08. Milyen cipőben menjek a túrára?

Lapos, zárt cipőben, amiben kényelmesen és biztonságosan tudod használni a gépet.

09. Mennyivel előtte érdemes időpontot foglalni?

Általános túráink esetében érdemes pár nappal előtte telefonálni. Amennyiben éjszakai, vagy hétvégi túráinkra szeretnél időpontot foglalni, két héttel előtte érdemes egyeztetni kollégáinkkal.

10. Csak túravezetővel indulnak a túrák?

A túrák kizárólag túravezetővel vehető igénybe.

11. Vannak egyedi ajánlatok is?

Természetesen, ha egyéb igények merülnek fel pl.: kombinált túra segway + e-bike, vagy más útvonalat szeretnétek, éjszaka mennétek, piknikkel, vagy éppen csónakázással kötnétek össze, vagy csapatépítő programjainkat szeretnétek kipróbálni – egyedi ajánlattal készülünk nektek.

12. Rossz idő esetén is elindul a túra?

Természetesen kizárólag akkor indul a túra, ha az időjárás kedvező annyira, hogy mindenki számára kellemes szórakozást tudjunk nyújtani. Pár csepp eső nem tántorít el minket, de nagyobb vihar esetén természetesen új időpontot ajánlunk fel.

13. Milyen esetben NEM javasolt a segway használata?

Nem javasolt a segway használata terhes nőknek, 70 év felettieknek, szívbetegeknek, hallásproblémákkal küszködő, magas vérnyomású, illetve visszeresedésre hajlamos embereknek. Ezen állapotok egyensúlyproblémákat, vagy érzékelési zavarokat okozhatnak. Mindenki a saját egészségi állapotának ismeretében, saját felelősségére veheti igénybe szolgáltatásainkat. Amennyiben eltitkolt betegség miatt alakul ki probléma, baleset, rosszullét, esetleg orvosi, vagy mentőszolgálati segítséget kell igénybe venni, az eszközbérlő teljes felelősséggel tartozik, a túravezetőt és a szolgáltatást nyújtó céget semmilyen felelősség nem terheli.

14. Hol lehet közlekedni a segway-jel?

Járdákon, kerékpárúton, alacsony forgalmú úttesten, földúton. Minden esetben, kivétel nélkül be kell tartani a gyalogosokra vonatkozó KRESZ szabályokat! Járdaszegélyen, kátyúkon való áthaladás balesetveszélyes és tilos! Az út esetleges egyenetlenségeire az eszközbérlőnek figyelnie kell. Ha figyelmetlenségből adódó baleset éri, a túravezetőt és a szolgáltatást nyújtó céget semmilyen felelősség nem terheli, az eszközben, illetve más egyéb tárgyban keletkezett kár megfizetése az eszközbérlőt terheli.

15. Fárasztó egy segway túra?

A segway használata nem igényel különleges edzettségi állapotot. Elsősorban a láb, a hát és a farizmok dolgoznak a túrák alkalmával. A segway túrák végén kellemes fáradtságot fogsz érezni.

16. Csapatépítésre alkalmas egy-egy segway túra?

Természetesen! Kicsit ki tudtok szakadni a szürke hétköznapokból, hogy színes élményekkel gazdagon tudjatok nekivágni a következő napi/heti munkának! Az év minden napján várunk titeket, de igény szerint szívesen megyünk vidékre is! Ha nyugodt környezetre vágytok, a városnéző, illetve zöld környezetben szervezett segway-ezést javasoljuk, ám ha inkább mozgalmasabb kikapcsolódást terveztek, lehetőség van akadálypályás feladatok megoldására, kincskeresésre is.

17. Használhatom-e a telefonomat, készíthetek-e fényképeket a segway használata közben?

Nem. A segway használata közben mindkét kézzel fogni kell az eszközt, elengedni még egy kézzel is tilos, mert ez balesetveszélyt eredményezhet. Amennyiben csörög a telefonod, telefonálni szeretnél, vagy fényképet szeretnél csinálni, nyugodtan jelezd a túravezetőnek.

18. Milyen más esetekben jár még kizárás a túrákból?

A túrák előtt vagy alatt alkohol és tudatmódosító szer használata tilos. Ennek be nem tartása a túrákból történő azonnali kizárással jár. Ebben az esetben a túra ára nem jár vissza.

19. A túrán haladhatok más útvonalon, mint amin a túravezető halad amit a túravezető kijelölt?

Nem. Csak azon az útvonalon lehet haladni, amin a túravezető is halad, vagy, amit ő kijelölt (szabadfoglalkozás esetén). Ennek be nem tartása a túrából való kizárást vonja maga után, mely esetben a túra díja nem jár vissza az eszközbérlőnek.