Hatalmas beszélgetések a napelem pályázatokról – Segway helyett

Van egy nagyon összetartó baráti társaságunk. Már ovis korunk óta barátok vagyunk, egy utcában nőttünk fel, hasonló sportokat próbáltunk ki, egy gimibe jelentkeztünk és persze még az egyetemeink is közel voltak egymáshoz, ha épp nem ugyanazok voltak. Van köztünk két ügyvéd, Tomi és Zsuzsi, három mérnök, Peti, Eszti meg én és egy kakukktojás közgazdász pénzszámoló mester, Alex. Egy szóval a lényeg, hogy nagyon szoros a kötelék a bandában már hosszú-hosszú évek óta és ezt nagyon igyekszünk is megtartani és ápolni. Ugyan relatív sokan vagyunk, mégis igyekszünk összehozni valami közös programot legalább havonta vagy két havonta. A legtöbbször már jönnek az “utánfutók” is, de a csapaton belül is vannak, akik együtt vannak. Voltunk már együtt kirándulni a Gerecsében, megnéztük már a befagyott Balatont is együtt, de kipróbáltam ugyanúgy mainstream programokat, mint a bowlingozás, a gokart, vagy épp a jégkori a Városligetben. Van, aki kicsit extrémebb lélek, mint például én. Számomra az egyik legkedvesebb ilyen kiruccanás az ausztriai via ferrata-zós hétvége volt, vagyis amikor vasalt utakon (már előre elkészített pályán) túráztunk, és aztán még a Medveszurdokhoz is elmentünk. Persze nem mindenki ilyen vad szellem, általában a lányok a nyugisabb programokat szeretik, csak én vagyok kicsit ilyen lökött, mert fiúkkal nőttem fel. A csajoknak egyértelműen a vacsora a sötétben volt a kedvencük. Megnéztük a Láthatatlan kiállítást, ami már önmagában hatalmas élmény volt, majd ahelyett, hogy beültünk volna bármelyik átlagos étterembe ott vacsoráztunk helyben, egy láthatatlan vacsorán. Teljes volt a sötétség, a szemünk, mint érzékszervünk teljesen megszűnt, minden más viszont igencsak felerősödött. Ez bizony valami elképesztő élmény volt.

A legjobb közös budapesti kalandjainkon felbuzdulva kitaláltuk, hogy nyomjunk végig egy Segway túrát a városon, főként a várra koncentrálva. Megterveztük, lefoglaltuk, mindenki nagyon izgatott volt, mert még senki sem próbálta korábban. Aztán eljött a nagy nap, feljöttek a vidékiek is, nálam találkoztunk az I. kerületben. Már épp indultunk volna, amikor gyakorlatilag a semmiből elkezdett ömleni az eső. Gyorsan ránéztünk az időjárásjelentésre, ami addigra észbe kapott és bizony azt írta, hogy ez estig ilyen lesz. Épp hívtam volna a Segwayeseket, amikor már csörgött is a telefonom, hogy sajnos le kell mondaniuk a túrát. Mondom de jó, én is ezt akartam. Áttettük későbbre. De mit csináljunk helyette?

Mivel egész régen találkoztunk, felmentünk hozzám és mindenki mesélt, hogy mi a helyzet. Petiék kezdték, ők Esztivel házasok, ráadásul nem rég vettek egy házat, amit építenek és szépítenek. Más is van így pont ebben a fázisban a társaságban, úgyhogy a legtöbbeket egy dolog érdekelt: hogyan lett napelemük? A válasz erre pofonegyszerű volt: napelem pályázat. Erre a két szóra egy kicsit mindenki fellélegzett. A megújuló energiaforrások használata valahol mindenki számára hőn áhított dolog, hiszen ez a fenntartható fejlődés egyik legjobb eszköze, a ráköltendő összeg miatt azonban általában mégis megállnak ezek a projektek, még mielőtt elkezdődhetnének. Éppen ezért nagyon örültünk, mikor Peti elmesélte, hogy ők hogyan kaptak erre a célra pénzt.

napelem pályázat

Először is le kell szögezni, hogy vissza nem térítendő támogatás, tehát kvázi tisztán “segély” erre a célra jelenleg nem igényelhető magánszemélyek számára, mindenképpen vissza kell fizetnünk az adott összeget. A Magyar Fejlesztési Bank azonban még így is nagyon barátságos konstrukciót kínál, hiszen 0%-os kamattal van lehetőség felvenni az igényelt összeget. Ez azt jelenti, hogy ténylegesen csak azt fog kelleni visszafizetni, amit felvettünk, amit a napelemre költünk. Ennek tényleg csak az a lényege, hogy a magyar háztartásoknak legyen lehetősége a fejlesztésre és az előrelépésre, hiszen közös érdek, hogy minél inkább zöldek legyünk amellett, hogy energetikailag fejlődjünk. A hitelt egyébként családok, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik meg. A hitel összege 500.000 Ft és 10.000.000 Ft között lehet. A pályázáshoz emellett 10% önerő szükséges és a maximálisan 20 év futamidőre lehet felvenni a kölcsönt. Ezek azért meglehetősen barátságos feltételek, hiszen ezek a rendszerek – persze mérettől függően – már egy 4-5 millió forintos beruházás esetén is tökéletesen kiszolgálnak egy 4 fős háztartást. Ebből a 10% önerő két kereső fél esetén szintén nem a csillagos ég, és ha még tovább is megyek, akkor ezt akár 10 évre vetítve is visszafizetni szintén nem nagy plusz költség havonta, amellett persze, hogy a villanyszámlának búcsút inthetünk. Itt jegyezte meg Eszti, hogy ez egyébként nem csak napelemre költhető, hanem gyakorlatilag minden más megújuló energiaforrást felhasználó rendszerre, tehát akár például hőszivattyúra vagy napkollektorra is.

Az is igaz, hogy jelenleg csak a Pest megyén kívüli régióban van lehetőség ilyen támogatás igénylésére, mert a közép-magyarországi keret jelenleg elfogyott, mert annyian jelentkeztek. Innen látszik, hogy szemfülesnek kell lenni, mert szerencsére ez sokaknak a szívügyévé vált. Fel is írtam magamnak, hogy a Pest megyén kívüliek a GINOP-os pályázatok, de pestiek pedig a VEKOP-osak, csak ha esetleg rá akarnék keresni, már a szüleim is érdeklődtek ebben az irányban és ők bizony kellően vidékiek ehhez.

Egészen más a helyzet viszont ha vállalkozásként ugrunk bele hasonló fejlesztésbe – erről a közgazdász barátunk tudott mesélni, Alex. Nekik ugyanis jelenleg is létezik vissza nem térítendő támogatási forma az ilyen jellegű energetikai fejlesztésekre, ráadásul több lehetőségük is van. Ebben az esetben egy olyan napelem pályázatra kell jelentkezni, ahol a támogatás, amely mértéke 1.000.000 és 3.000.000 között lehet, teljes mértékben vissza nem térítendő. A felújítás során minden elszámolható költségként, tehát mérettől függően, ha kisvállalkozásról és telephelyről van szó, akár még ingyen is lehozhatunk egy ilyen beruházást. Az esetlegesen fennmaradó összeget természetesen önerőből kell állni. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez méretében egyértelműen a 15 kWp alatti rendszereket jelenti, tehát a mikro-, kis- és középvállalkozásokat célozza meg a pályázat. Amennyiben ezen a teljesítmény értéken felüli rendszer telepítésére van szükség, vagy nem csak napelemes rendszert szeretnénk, akkor más módszer után kell folyamodnunk.

Erre van egy hasonló GINOP pályázat (ekkor nagyon örültem, hogy már értem miről beszél…), amely szintén vissza nem térítendő formában ad támogatást, csupán azzal a különbséggel, hogy itt jóval nagyobb az igényelhető keretösszeg, számszerűen minimum 3.000.000 maximum 100.000.000 forintra lehet pályázni. Ezt egyrészt a 15 kWp feletti napelemes rendszerek kiépítése esetén ajánlott megpályázni, másrészt pedig ha másképp is szeretnénk energetikailag fejleszteni a vállalkozásunkat, tehát akár a villamos hálózatot, akár hőszivattyút, vagy akármilyen megújuló energiaforrást akarunk használni, ezt a támogatást igényeljük meg. Mivel ez is teljes mértékben vissza nem térítendő, szépen és csúnyán mondva is, hülye, aki kihagyja…

Nagyon örültem, hogy végül ilyen értékes eszmecsere kerekedett ebből az először talán elcseszettnek tűnt napból. Nagyon sok hasznos infóra tettem szert, nem csak a napelem pályázatokról, de minden másról is, ami a házfelújítással jár – mert persze folytatódott ám a diskurálás estig a szigetelés és burkolás szépségeiről és miegymásról. Az viszont megfogalmazódott bennem, hogy amint újra nyílik pesti lehetőség, utána fogok járni, hogy mennyibe kerülne ez nekem, mert remek lehetőségnek tartom és kár lenne elszalasztani, főleg hogy aztán én inthetnék búcsút a villanyszámlának. Addig meg körüljárom a lehetőségeket vidéken, a szüleim házát illetően, és mire oda jutnék, hogy az enyémen a sor, már rendkívül naprakész leszek a témában. Szóval nincs mese, megkezdődik a napelem keresés, aztán pályázásra fel!