Napelemről szeretném tölteni a segwayemet

2 évvel ezelőtt kaptam egy segwayt ajándékba a születésnapomra az akkori barátomtól, aki imádott mindenféle új kütyüt kipróbálni. Ezért azóta is hálás vagyok neki, mivel ez az eszköz valóban hasznos. A belvárosban dolgozom, a reggeli csúcsban pedig máshogy nem is igazán lehetne gyorsan beérni, csakis segwayjel, mivel sok szempontból rugalmasnak kell tudni lenni a közlekedés ezen forgalmas időszakában. De az is előfordult már jó párszor, hogy idegen terepen próbáltam ki külföldi városnézés során. Így kevésbé fárasztó a sok gyaloglás és ezáltal sokkal jobban tudunk figyelni az új impulzusokra, amik érnek bennünket. Nem véletlenül láttam, hogy sok turistacélpont közelében van már lehetőség segway bérlésére, mivel nem én találtam fel a spanyol viaszt.

A segwayemet éjszakára fel szoktam tenni tölteni, hogy reggel útnak tudjak indulni vele. A szomszédom nemrég telepíttetett napelemet, és javasolta, hogy én is szereltessek be egy kisebb rendszert. Viszont mostanában esténként érek haza, amikor már sötét van, a szaldó elszámolást pedig már eltörölték tudtommal, így továbbra is fizetnem kellene az áram nagy részéért, tehát nem érné meg. Legalábbis azt hittem. Mesélte ugyanis egy ismerősöm, hogy a napenergia plusz program regisztráció intézésére készül épp a napenergiapluszprogram.hu segítségével.

Hogy mi is ez az egész? A napenergiapluszprogram.hu oldalról megtudhatjuk, hogy kiírtak egy állami támogatásos pályázatot, amelynek keretében akkumulátoros napelemes rendszerekre lehet pályázni. A napenergia pluszprogram regisztráció 2024.01.15-től elérhető lakossági ügyfelek részére, a napenergiapluszprogram.hu pedig addig ellát bennünket minden szükséges információval és segítséggel.

Ahogy ők is írják, az ilyen rendszereké a jövő, mivel a feleslegesen megtermelt energia eltárolása sokkal nagyobb fenntarthatóságot tesz lehetővé – amellett, hogy az akkumulátorban tárolt áramról én is tudnám ráfizetés nélkül tölteni a segwayemet az éjszaka közepén is, így pedig már valóban megéri. Főleg úgy, hogy a támogatás mértéke akár az összköltség 66%-a, vagyis 5 millió Ft is lehet. Mégis ki ne szeretne ekkora összeget nyerni a lottón, főleg úgy, hogy utána még a villanyszámlája is csökken egy jó pár évre?

A napenergiapluszprogram.hu azt is megemlíti, hogy a hibrid napelemes rendszer a váratlan helyzetekre történő felkészülésben is segíthet. Végül is ha visszagondolunk az elmúlt évek történéseire, bőven akadtak olyan helyzetek, amikor sokan akár ideiglenesen vagy hosszabb ideig homeoffice-ban voltak kénytelenek dolgozni. Az ő megnövekedett áramszámlájukat ki fogja fedezni? 15.160 háztartásnak egész biztosan kevésbé kell majd aggódnia emiatt. Ők lesznek ugyanis a “kiválasztottak”, akik a napenergia plusz program regisztráció sikeres végrehajtása után elég gyorsan beadják pályázati anyagukat is, amelyre sikeres elbírálásnak kell érkeznie.

Ezek után egyértelmű, hogy én is örülnék, ha közéjük tartozhatnék. Fel is vettem hát a kapcsolatot a napenergiapluszprogram.hu-val. A kapcsolatfelvételi űrlap kitöltése eléggé egyszerű. Ez egyáltalán nem lepett meg, mivel annak ellenére, hogy a hasonló pályázati kiírások általában több tíz oldalból állnak és bonyolult jogi szaknyelven vannak megfogalmazva, a napenergiapluszprogram.hu nagyon szépen és érthetően összefoglalja a lényeget, amit nekem, mint mezei pályázónak tudnom kell.

Természetesen a segítségnyújtás is hasonló módon történt. A házamon ugyanis kiderült, hogy haszonélvezeti jog van, illetve a tulajdoni lapon rosszul szerepel a házszám. A napenergiapluszprogram.hu munkatársa elmondta, hogy a haszonélvezőnek milyen papírt kell aláírnia, illetve hol lehet címigazolást kérni, így már jóval kisebb az esélye, hogy ezek miatt hiánypótlást kapjak a napenergia plusz program regisztráció során.

Annak az esélye ezzel egy időben nőtt, hogy egy nap majd valóban napelemről tölthetem a segwayemet. A villanyszámla árát pedig befektethetem egy újabb kirándulásba.