Acél lemez kereskedelem és megmunkálás Budapesten

Végre itt az igazi kánikula, ideje kimenni és csupa-csupa szabadtéri programot csinálni – márcsak azért is, mert a városban ilyenkor nem lehet megmaradni. Vagy mégis? A baráti társaságunk úgy gondolta, hogy ad egy lehetőséget erre mégis és kipróbáltunk pár segwayt a hétvégén. Nem mondom, jól esett a menetszél és úgy összességében jópofa eszköz volt, de az is igaz, hogy még egyszer nem mennék el. Ha nyár van, akkor strandra kell menni, vagy legalábbis vízpartra. De legalább a témaköröket illetően hallottam újdonságokat, például acél lemez kereskedelem témakörben.

Az egyik barátom hobbiból foglalkozik különféle acélszerkezetek készítésével és fém megmunkálással. Van egy kicsi műhelye, ahova lemegyek meló után és ha kérünk tőle valamit, akkor azt legyártja nekünk. Mondanom sem kell, hogy irodai munkát végez a hétköznapokban… Szóval, ő hozta szóba az acelpartner.hu weboldalt, mert hogy acél lemezre lett volna szüksége az egyik munkához, csak sokáig nem tudta honnan rendeljen. Aztán egy másik ügy kapcsán, ami a plazmavágással volt kapcsolatos ráakadt erre a cégre és onnantól kezdve széles volt a vigyor a száján.

Az acelpartner.hu-tól ugyanis sok más szolgáltatás mellett melegen hengerelt lemezeket is lehet rendelni. Különböző méretben és anyagminőségben vannak raktáron a termékek, amikról a honlapon részletesen lehet tájékozódni, de mutatóban én is itt hagyok most párat, hátha épp ilyet keresnétek. Lehet például egy bizonyos szabvány szerinti S 275-es minőségű anyagot kapni, ami egy finomszemcsés acél lemez. Ezt például többnyire közép – és nehézszerkezetek gyártásához, vagy hidakhoz, gépekhez szokták felhasználni, de a skála rendkívül széles. Ezen kívül van még például egy másik szabvány szerinti 16MnCr5 anyagminőségű acél lemez. Ennek a nevéből is jól látszik, hogy mennyi és milyen ötvözőket tartalmaz: mangánt és krómot. Ebben az esetben egy olyan melegen hengerelt, betétben edzett és/vagy nemesíthető lemezről van szó, amit az anyagi összetételének köszönhetően remekül lehet péládul szerszámgyártáshoz alkalmazni.

Ezen kívül pedig hogy már említettem, számos másik szolgáltatást is igénybe lehet venni, ami a fémmegmunkálással kapcsolat és mondjuk házi körülmények között elég nehéz megvalósítani. Ilyen például tipikusan a plazmavágás. Egy többmilliós plazmavágó berendezése nem hiszem, hogy olyan nagyon sokaknak van otthon – ha mégis, akkor bocsi. Emellett pedig érthető módon ők is vállalják helyben különféle acélszerkezetek elkészítését – hiszen minden eszközük megvan hozzá.

Ha tehát a különböző megmunkálásokban kellene segítség, akkor is jó helyen jártok, de ha csak szimplán acél lemez van felírva a bevásárló listára, akkor is nyitva van ez a “bolt”. A kapcsolattartók elérhetősége megtalálható a honlapon, így ha bármilyen kérdésetek adódna, akkor egy telefonnal gyorsan rövidre lehet zárni az ügyet. Én meg inkább megyek és kitalálom, mi legyen a jövő hétvégi program segway helyett.