Utazás közben ajánlottak nekem megoldást

Néhány hónappal ezelőtt biciklivel jártam munkába. Nem volt túl messze a munkahelyem, de azért nem is olyan közel, hogy gyalog el tudtam volna menni. Ezért kellett egy alternatíva, úgyhogy a bicikli mellett döntöttem. Azonban nemrég egyik reggel a szokásos úton haladva éreztem, hogy valami baj történt. Valóban ez volt, kidurrant a kerekem, mert néhány üvegszilánkon hajtottam át. Borzasztó mérges lettem, hogy el fogok késni, mert haza kellett ugranom, és utána már autóval indultam megint útnak, hogy minél kevesebb időt veszítsek. Közben felhívtam az egyik ismerősön munkaügyben, és megemlítettem neki, milyen szerencsétlenül jártam. Ekkor azt válaszolta, hogy ő már régóta segwayjel jár, és mennyivel gyorsabb és kényelmesebb megoldás. Elgondolkoztam rajta, hogy igaza lehet, és lehet, hogy nem ártana nekem is haladnom a korral. Azt is megtudtam, hogy nem csak a munkahelyére, hanem a fogorvoshoz is segwayjel jár leszedetni a fogkövét.

Mivel aktuális ez a téma nekem is, szerettem volna megtudni, hogy a fogkő eltávolítás után visszatér-e. Sajnos azt a választ kaptam, hogy ez igen valószínű. A saját nyálunkból rakódik ez ki, és mivel elég magas a kalcium tartalma, magas benne az egészségtelen baktériumok csíraszáma is. Ez a különböző káros ételek és a dohányzás hatására elszíneződhet, ami esztétikailag nem éppen kielégítő. Gyermekkoromból emlékszem, hogy a nagymamám javíthatatlan láncdohányos volt. Mikor kiderült, hogy krónikus beteg, akkor sem hagyta abba, és élénken él az emlékeimben az is, mennyire sárgák voltak a fogai. Ott és akkor megfogadtam, hogy én már csak emiatt sem fogok dohányozni felnőtt koromban, mert nem szeretném, hogy az unokáim negatív dolgokat gondoljanak rólam, mint én anno a nagymamámról.

fogkő eltávolítás után

Ha valakinek volt már fogköve, akkor megfelelő táplálkozással, odafigyeléssel és megfelelő fogápolással kitolható későbbre a kiújulása, de teljesen nem lehet megelőzni. Azért tud veszélyes lenni a fogkő, mert rengeteg baktérium van benne. Ez akkor okoz gondot, ha a legyengül az ember immunrendszere, és már esetleg nem csak a szájüregben maradnak, hanem szétszóródnak szerte a szervezetünkben. Más szájüregi beavatkozások esetén is fontos a fogkő eltávolítása, nem szabad elhanyagolni, hiszen veszélyeztetheti a gyógyulást.

Az is érdekelt, hogy vajon kellemetlen-e az egész procedúra. Sajnos a válasz igen. Mivel egyfajta hővédő réteget képez a fogkő, valóban nem túl jó élmény, de ennek ellenére szükséges. Ugyanis nem egy egészséges fajta hővédő réteget képez. A kezelés megkezdéseként először egy zsibbasztó zselét kap a páciens, ez után ultrahangos készülékkel távolítják el a fogakon lévő felrakódásokat. A kezelés semmit sem ér megfelelő utókezelés nélkül, amit a betegnek kell otthon elvégeznie. A hosszútávú sikerhez elengedhetetlen az alapos szájápolás, ami egy jó fogorvosnak fontos. Hiszen a megfelelő fogkőleszedés mellett legalább olyan fontos az eredmény megtartása is.

Nem mondom, hogy ez a beszélgetés után nem féltem kevésbé, de legalább tudtam, hogy mire számítsak, ha bejelentkezek arra a budapesti klinikára, amit ajánlott az ismerősöm. Azt is mondta, hogy figyelnek arra is, hogy a páciens ne érezze magát feszélyezve, hiszen fontos a bizalom a fogorvos és a beteg között. Nagyon szimpatikus volt ez a hozzáállás, így eldöntöttem, hogy én is kérek időpontot fogkő leszedésre. Szerencsére egy elég korai dátumot kaptam, így nem kellett sokáig feszültségben várakoznom, hanem hamar sor került a kezelésre.