Segway túrán beszélgettünk az energiatanúsítványról

Felejthetetlen segway túra Budapesten

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer majd egy segway túra fogja megváltoztatni az életemet. Amikor 2019 őszén az egyik barátom felvetette, hogy menjünk el egy segway túrára ketten, és barangoljuk be ezek segítségével Budapestet. Nagyon megörültem az ötletnek, egyszerre hangzott izgalmasnak meg egy picit ijesztőnek is. Faluról származom, ritkán jártam a fővárosban, és ugyan már a városban élek, de nem igazán mozdulok ki. Budapestig legalábbis eddig nem gyakran tettem meg az utat. Éppen ezért már vágytam is egy kis változatosságra, és ebből a szempontból nagyon jónak tűnt az ötlet. Ugyanakkor még sosem merészkedtem fel segway-re, nem is tudtam pontosan, mi az. Annyit persze láttam már a híradóban, hogy egyre népszerűbbé vált ez az eszköz. Külföldön biztonsági őrök és rendőrök is használják, ha jól tudom, de itthon inkább csak turistacsoportok körében terjedt el.

A segway túrával kapcsolatban tehát vegyes érzéseim voltak. Azt tudtam, hogy Budapesten is elérhető, de azt is, hogy voltak kerületek, amelyek végül betiltották a segway használatát a területükön. Így tehát felmerült bennem a kérdés, vajon tényleg olyan biztonságosak-e ezek az eszközök? vagy egyszerűen csak fel van fújva ez a dolog is egy kicsit, mint annyi minden más, amiről a hírekben hallhatunk, olvashatunk? Végül persze beadtam a derekamat, így másnap már indultunk is a kora reggeli vonattal fel Budapestre. A fővárosban aztán valóban egy kisebb turista csoporthoz csatlakoztunk, úgy pattantunk fel a járművekre, de nem is volt olyan vészes a dolog, mint gondoltam. Nagyon sok nevezetességet megnéztünk, összességében élveztem nagyon a segway túrát. De a legjobb élményem talán mégis az volt, amikor a segway túra után beültünk sütizni a Gerbaud cukrászdába.

A barátnőmnek energiatanúsítványra volt szüksége

energiatanúsítvány
2012 óta törvény szabályozza az energiatanúsítvány meglétét – régi építésű ingatlanok esetén is. Mint kiderült, a barátnőméknek is szüksége lett rá.

Amit viszont ott mesélt a barátnőm, az nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Nemsokára költöznek ugyanis, és éppen árulják a házukat. Mint kiderült, addig nem fogják tudni megvalósítani az eladást, amíg nem rendelkeznek energiatanúsítvánnyal. 2012 óta ugyanis törvény szabályozza az energiatanúsítvány meglétét – régi építésű ingatlanok esetén is. Így hát gyorsan keríteni kellett valakit, aki ezt elvégzi a részükre. Végül az e-tanúsítást kérték fel erre a munkálatra, mert ők országos lefedettséggel dolgoznak, ráadásul nagyon gyorsan elkészülnek a munkával. A barátnőméknek nem is kellett mást tenni, mint kitölteni egy űrlapot, ezután pedig telefonon felvették velük a kapcsolatot és egyeztettek időpontot a személyes felmérésre. A felmérést végző kolléga pedig a munkája végeztével már küldte is tovább a mérési eredményeket a központnak, akik azonnal megkezdték az adatok feldolgozását.

A tanúsítvány néhány órán belül elkészült, és gyakorlatilag az elkészültétől számított egy napon belül tovább is került a futárhoz, aki pedig hamarosan át is adta a dokumentumot barátnőmnek. Szóval az egész ügymenet villámgyorsan végbement, ráadásul nagyon megnyerő áron. Sőt, a gyorsaságért nem számítottak fel expressz költséget vagy bármiféle díjat, ez magától értetődően a szolgáltatás részét képezte. “És energiatanúsítvány nélkül egyáltalán nem tudtatok volna tovább lépni?” – kérdeztem a barátnőmet. “Nem” – felelte ő” – ahogyan már mondtam korábban, most már törvény szabályozza mindezt. Azt tudtad például, hogy a tanúsítvány meglétét 2009-től szabályozzák, és először az új építésű ingatlanok esetében tették kötelezővé? Nos, ezt terjesztették ki később a többi ingatlanra is.”

“Nagyon hálás vagyok e-tanúsítás csapatának. Ilyen precizitást és ilyen gyorsasággal nem sok helyen tapasztaltam eddig! Mondjuk sejthető volt, hogy igényes munkát végeznek, mert már a honlap kialakításán is látni lehetett, hogy nem veszik félvállról az ügyfelet. Strukturált, átlátható információ fogadott bennünket az oldalon, ez hihetetlenül nagy segítség volt a számunkra az első lépésekkor. Ha nem találunk rá erre az oldalra, lehet, hogy még most is energiatanúsítót keresnénk!” – kiáltott fel a barátnőm a történet végeztével. Ezen jót nevettünk együtt, majd szép lassan szedelődzködtünk, indulni kellett vissza az állomásra, hogy hazaérjünk.