A profik tudják, hogy a villámok a segwayünkben is kárt tehetnek

A segwayezés nagyon jó lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra. Főleg a tavaszi-nyári időszakban érdemes időnként segwayre pattanni, mert ennek a közlekedési eszköznek a segítségével könnyen fel tudjuk fedezni a világot magunk körül anélkül, hogy kifáradnánk, mint ahogy azt séta vagy futás közben tennénk.

A segwayezésre én egyébként évekkel ezelőtt kaptam rá, amikor egy barátommal kipróbáltuk ezt az eszközt egy külföldi városnézős kirándulás alkalmával. Mivel villanyszerelő vagyok, nyitott vagyok mindenféle technikai újításra, és szeretem megismerni a dolgok működési elvét. Ezért a kirándulás után sok időt töltöttem a segwayek felépítésének és működési elveinek tanulmányozásával. Végül úgy döntöttem, hogy magamnak is beszerzek egy ilyen közlekedési eszközt, mivel jó időben szeretem a szabadban tölteni az időmet, illetve társaságban is jól lehet szórakozni segwayezés közben.

Egyszer pont a város legnagyobb parkjában élveztük pár ismerősömmel a segwayezés nyújtotta örömöket, amikor hirtelen nagyon elromlott az idő. Hatalmas vihar közeledett villámokkal, egyik pillanatról a másikra szinte besötétedett a szürke felhők miatt. Mi pedig igyekeztünk fedezékbe rohanni a segwayeinkkel együtt.

Villanyszerelőként sajnos tudom, hogy a villámlás mekkora kárt tud tenni bármilyen eszközben, ezért sem szívesen hagyom kint ilyenkor a cuccaimat. Mostanában viszont azon gondolkoztam, hogy valamilyen továbbképzésen vegyek részt. Emlékeztem, hogy korábban szembejött velem a Villámvédelmi felülvizsgáló szakmai képzés – Oktatozone oldal. El is mentettem, de akkor elég sok volt éppen a munkám, ezért nem volt időm alaposabban áttanulmányozni a weblapot. Most pedig ez az esemény pont kapóra jött, mivel a hatására még jobban elkezdtem érdeklődni a terület iránt. Hihetetlen, hogy mennyi modern újítást talál ki napról napra az emberiség, de a természet erejével sokszor még mindig nehéz felvenni a versenyt. Ezért is fontos, hogy a villámvédelmi szakemberek megfelelő képzést kapjanak és valódi tudás legyen az oklevelük mögött, mivel rengeteg esetben akár emberéletek is múlhatnak az ő döntéseiken.

Villámvédelmi felülvizsgáló szakmai képzés - Oktatozone

Kíváncsi voltam, hogy a “Villámvédelmi felülvizsgáló szakmai képzés – Oktatozone” név alatt futó tanfolyam vajon megüti-e ezt a szintet. A felnőttképző iskola mellett viszont számos érv szólt, amelyeket látványosan illusztráltak is az oldalon kicsit lejjebb görgetve. Ilyen volt például az, hogy az intézmény és az oktatók is több éves tapasztalattal rendelkeznek, a vizsgát – ami egyébként egy szigorú, központilag összeállított követelményrendszer szerint van összeállítva, nyilván nem véletlenül – szinte minden végzett sikeresen lerakja, illetve az hogy egyedileg összeállított anyagok segítik a tanulásunkat, amelyeket más intézményben nem találunk meg. Egyes képzések esetén részben vagy teljesen online oktatásra is lehetőség van, ami nagyban megkönnyíti azok dolgát is, akik nem Budapesten élnek, de szeretnének részt venni az intézmény valamelyik képzésén.

A legtöbb tanulható szakma egyébként orvosi alkalmassági vizsgálathoz kötött, de ezt is szinte bárhol el tudjuk intézni. Az oktatozone.hu már az elején ad nekünk egy listát erről, hogy a beiratkozásig be tudjuk szerezni felesleges körök nélkül. Már ebből is látszik, hogy mindenben készek segíteni. Az egyéb szükséges dokumentumok szintén letölthetőek, illetve a jelentkezési lap kitölthető online, az adminisztráció miatt tehát felesleges túlaggódni magunkat.

Még a beiratkozás előtt a kurzus díjáról, ennek tartalmáról, valamint az aktuális kedvezményekről és részletfizetési lehetőségekről is informálódhatunk. Ami pedig a legfontosabb, oda van írva a tanfolyam indulásának időpontja is, valamint az órák esedékessége, és hogy ezekből mennyi lesz online megtartva. Ez szintén nagy segítség lehet annak, aki nem budapestiként vesz részt a képzésen, és emiatt meg kell szerveznie a szállását vagy utazását.

Szerintem jól döntöttem, amikor elhatároztam, hogy a “Villámvédelmi felülvizsgáló szakmai képzés – Oktatozone” nevű képzésben veszek részt. Biztos vagyok benne, hogy itt minőségi tudásra teszek szert, amit hosszútávon is kamatoztathatok majd.