Segwayekkel a napelem közt

Olyan cégnél dolgozom már másfél, de lehet, hogy már két éve, ami a napelem telepek takarításával foglalkozik. Világéletemben természetvédő felfogásom volt, többek közt ezért is jelentkeztem anno erre az állásra, és amikor felvettek, nagyon örültem, hogy a munkámmal is hozzájárulok a környezetünk védelméhez, és a lelkesedésem azóta is tart, pláne, hogy azt tapasztalom a cég vezetősége felől, hogy mindig jobbat és többet szeretne kitalálni és tenni azért, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük a biloógiai lábnyomunk méretét. A cégünk annyira ellenzi a környezetszennyezés minden formáját, hogy az alkalmazottak segwayjel járnak a telepen, és a telepek között. Ezt is imádom benne! Nem elég, hogy napelemek karbantartásával foglalkozom egész nap, ami egyébként számomra még relaxáló is, emellett olyan járművekkel járhatok mind a telepen, mind a városban a telepek és különböző helyszínek között, amelyet imádok! Olyan szabadságot érzek, amikor gurulok ezekkel a kis járgányokkal!

Hallottam olyan pletykákat a kollégáktól, hogy a cég vezetősége most azon kísérletezik, hogy hogyan lehetne a segwayeket is napelemmel működtetni. Hogy napelemes töltőállomáson töltsük őket, amíg mondjuk dolgozunk egy telepen? Vagy olyan kisméretű napelem telepítése, amely el is fér a segwayen valahol, viszont fedezi is az energiaszükségletét? Nem tudom, hogyan fogják megoldani, minden esetre, nagyon tetszik, hogy ennyire fejleszteni szeretnének mindig a technológián.

A minap utánanéztem munka után a napelem méreteknek. Azért is tettem így, mert miután megtudtam, hogy ez a terv, megállíthatatlanul beindult az agyam, hogy mi lehetne a legjobb megoldás erre. De nemcsak ezért, hanem mert a testvérem, aki szintén ugyanolyan környezettudatosan él, mint én, már rég óta tervezi, hogy napelemet telepíttet a házába, és beszélgettünk erről, a tanácsomat kérte, tudván, hogy hol dolgozom. De, mondtam neki, attól, hogy karbantartom őket, még koránt sem vagyok mélyen a témában.

Szóval rákerestem neten, és a fentebb belinkelt oldal nyerte el leginkább a tetszésemet. Rögtön azt láttam, hogy nagyon sok információ van itt a napelemekről. Itt aztán lehet böngészni, gondoltam. Így is tettem, az oldal minden aloldalát tüzetesen végig vizsgáltam. Géza abban kérte a tanácsomat, hogy nem tudja, hogy melyik napelem méret lenne a számára a legmegfelelőbb. Tehát a kérdés az volt, hogy mekkora teljesítménnyel bírnak a napelemek? És hogy mennyi panelre volna szüksége, ahhoz hogy lefedje energiafogyasztását? ű

Szóval a napelem mérekre koncentráltam a leginkább, ez is, csakúgy mint minden más, részletesen le van írva az oldalon. Láttam, hogy három csoportra szedik a napelemeket teljesítményük alapján. A legkisebbel kezdtem, a 3 kw-ossal. Rögtön láttam, hogy ezt havi nagyjából 12 ezres villanyszámlánál ajánlják, amiről tudtam, hogy Gézának magasabb összegű számlái szoktak érkezni (többek közt ezért is váltana), szóval rögtön tudtam, hogy ez Géza esetében nem jöhet szóba, de azért elolvastam csak mert érdekel a téma.

80 négyzetméteres, négy fős családoknak is elég ez a napelem méret, azzal szinte le tudják nullázni a havi villanyszámlájukat, és a teljes rendszer ára 8-10 éven belül megtérül, de ahogy láttam, olyan garanciákkal és olyan minőségi anyagokkal dolgozik a Pentele Solar, hogy ez az idő semmiség, addig bőven üzemel a kis napelemredszer. Pláne mindezt a jövőért is tesszük, tehát egyértelmű, hogy nem rövid távon tervezzük használni a napelem paneleket. Sőt, mivel ez egy hosszú távú befektetés, arra is gondolni kell, olvastam, hogy bővülhet a család, nőhet a fogyasztás az évek során, tehát a telepítésnél is gondolni kell erre, és helyet kell hagyni a további paneleknek, illetve bővíthető invertert kell beszerezni mellé.

100 négyzetmérre is elég még a 3 kw-os napelem méret, olvastam. Belegondolni, hogy mennyire jó volna, ha egy szolgáltatással kevesebbért kéne minden hónapban fizetni, és az így megspórolt összeget arra lehetne költeni, amire csak az ember akarja – elég motiváló!

120 négyzetméteres területtől az oldal már az eggyel nagyobb napelem méretet, a 4 kW-os teljesítményűt ajánlja. Befektetésként lehet erre gondolni bőven, hiszen a telepítés utáni közeljövőben is spórol az ember, aztán meg megtérül az ára, nem beszélve arról, hogy ha esetleg eladásra kerülne az ingatlan, a napelemrendszerrel mindenképpen nő annak az értéke. Azt láttam, hogy ezt a méretet azoknak, ajánlják, akiknek a havi villanyszámlája nagyjából 16 és 20 ezer forint között szokott mozogni – na, ez volna a megfelelő napelem méret Gézának, gondoltam.

Az 5-6 kW-os teljesítményt ajánlják már akár 102 négyzetméteres területtől is, nyilván ez függ attól, hogy lakóházról vagy irodaházról van-e szó, milyen áramfogyasztó eszközök vannak ott, mennyit haználják azokat stb. Láttam, hogy azt is meg kell fontolni, hogy olyan rendszer legyen-e, ami visszatölti, a fennmaradó áramot a szolgáltatónak, amiért azok fizetnek is vagy olyan, ami tárolja a fennmaradó energát, ez egy nehéz kérdés, legalábbis számomra, hiszen mindkettő ideális valamiért.

Bár Géza házában szinte minden átlagos nagyobb fogyasztó megtalálható, még légkondi is (van ott mikrohullámú sütő, mosógép, hűtő, és szeretné a fűtést is a napelemek által termelt elektromos áramból megoldani), nem gondolom, hogy számára szükséges volna a nagy, 5-6 kw-os napelem méret.

Miután alaposan végigolvastam minden tudnivalót az oldalon, felhívtam a bátyámat, és elújságoltam neki az új információkat. Hallotta a hangomon, hogy lelkes vagyok, kérdezte is, hol láttam ezt, ő is megszeretné nézni, mondta. De szinte már elmodntam neki mindent, amit ott láttam, hogy mekkora méretek vannak, hogy szerintem neki, mekkorát kellene telepíteni, hogy a munkahelyemen is mondok majd egy-két javaslatot.

Úgy nézett ki, hogy meggyőztem Gézát, mert két napra rá felhívott, hogy elújságolja, felhívta őket, és megbeszéltek egy személyes találkozót, amire elhívott engem is, mondván, hogy én jobban értek ehhez, mint ő. Eljött a nap, viszonylag gyorsan, és leültünk a Pentele Solaros fickóval, aki nagyon szimpatikus volt, látszott rajta, hogy ért hozzá és szereti azt, amit csinál, ez nagyon fontos szerintem. Géza kérdezett tőle egy-két dolgot, ami nekem nem jutott eszembe, én figyeltem nagyon a válaszaira, majd kértünk egy percet, hogy megbeszéljük, és végül, amikor döntöttünk, megegyeztünk a férfival, megbeszéltünk egy időpontot, amikor kijönnek felmérni a terepet Gézánál.

Néhány nap múlva már meg is történt a felmérés, Géza izgatottan és hálásan hívott fel, már semmi nem áll a napelemrendszere és ő közé. Boldog voltam, hogy jól alakult a dolog, és örültem, hogy tudtam segíteni.

A munkahelyemen még nem lett megoldva a segwayek napelemmel való működtetése, de egyre többet beszélnek róla, úgyhogy már lassan megszületik a megoldás, úgy gondolom.

Örülök, hogy rátaláltam erre a cégre, nagyon korrekt és szakértő csapat, árfekvésileg is ők tűntek a legideálisabb választásnak.